Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

EMMY NOETHER - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

" Κατάφερε να διατυπώσει μαθηματικά τη θεωρία της Σχετικότητας, δηλαδή να φέρει σε πέρας ενα εγχείρημα ποy είχε εξουθενώσει ακόμη και τον ίδιο τον Einstein. Αυτό το έργο ειναι σήμερα γνωστό ως το Θεώρημα της Noether."
"1917, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. «Κύριοι», φώναξε ο Χίλμπερτ, «μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο του αιτούντος δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο.» «Είναι ευφυέστατη, ίσως πιο ευφυής απ όλους μας», συμπλήρωσε ο Κλάιν. «Ναι, έχει εβραϊκή καταγωγή, όπως πολλοί σ αυτό το πανεπιστήμιο και δεν νομίζω ότι θεωρείται μειονέκτημα το ότι είναι ειρηνόφιλη.»
«Χθες συζητούσα με τη Fraulein Δόκτορα Νέδερ. Η μαθηματική απόδειξη της θεωρίας μου, ακόμη και για εμένα, είναι μεγάλη αγγαρεία. Οι επαναστατικές τεχνικές της Νέδερ στην αφηρημένη άλγεβρα οδηγούν στην τέλεια μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας», πρόσθεσε ο Αϊνστάιν."
"Ο Einstein έγραψε στους New York Times : {Κατα την κρίση των περισσότερων διακεκριμένων εν ζωή μαθηματικών, η Noether ήταν η σημαντικότερη δημιουργική μαθηματική διάνοια που γνωρίσαμε από τότε που άρχισε η ανώτερη εκπαίδευση των γυναικών}. [ALBERT EINSTEIN - 1953]"

Αποσπάσματα απο το βιβλίο :
<<Εμι Νέδερ , Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ>> της M. B. W. Tent , εκδόσεις Τραυλός.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να γράψουν με στυλό!

Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η νέα τεχνολογία, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους στο να γράφουν με μολύβι ή στυλό.

Δεν είναι μόνο που η καλλιγραφία πάει περίπατο, αφού τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαθαίνουν να γράφουν στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή και δεν εξασκούνται αρκετά στο γράψιμο με το μολύβι, αλλά και άλλες βασικές κινητικές ικανότητες του ατόμου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 1.000 γονείς από όλη την Αυστραλία, το 70% των γονέων ανησυχεί για το γεγονός ότι τα παιδιά τους όλο και συχνότερα επιλέγουν την πληκτρολόγηση από την γραφή με στυλό. Ας μην ξεχνάμε ότι εν έτει 2010 ένα ποσοστό 10% παιδιών προσχολικής ηλικίας μαθαίνει πρώτα να πληκτρολογεί και ύστερα να γράφει.

Σύμφωνα με την κ. Κάθι Γουόκερ, συγγραφέα του βιβλίου «Parenting: A Practical Guide to Raising Preschool Children» και σύμβουλο γονέων, η έλλειψη εξάσκησης στο γράψιμο μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ικανότητα κινητικότητας του παιδικού χεριού και για την εν γένει νοητική του εξέλιξη στο μέλλον.

«Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν τη δεξιοτεχνία που κρύβεται στα δάχτυλα και τα χέρια τους. Από τη μία αυτό μπορεί να τους προσφέρει περισσότερες λειτουργικές ικανότητες στα άκρα αλλά από την άλλη βοηθά στην γενικότερη νοητική τους ανάπτυξη. Η υπερβολική χρήση του πληκτρολογίου από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας υπονομεύει τον πειραματισμό του ατόμου στο να ζωγραφίζει για παράδειγμα, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην δημιουργικότητα του ατόμου», αναφέρει η κ. Γουόκερ και καταλήγει: «Το γράψιμο με το στυλό, το μολύβι ή τον μαρκαδόρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τρόπο επικοινωνίας για τον καθένα μας που στην ουσία προάγει την δημιουργικότητα του ατόμου και την σωστή νοητική του εξέλιξη»
http://news.pathfinder.gr/scitech/609309.html