Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

EMMY NOETHER - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

" Κατάφερε να διατυπώσει μαθηματικά τη θεωρία της Σχετικότητας, δηλαδή να φέρει σε πέρας ενα εγχείρημα ποy είχε εξουθενώσει ακόμη και τον ίδιο τον Einstein. Αυτό το έργο ειναι σήμερα γνωστό ως το Θεώρημα της Noether."
"1917, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. «Κύριοι», φώναξε ο Χίλμπερτ, «μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο του αιτούντος δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο.» «Είναι ευφυέστατη, ίσως πιο ευφυής απ όλους μας», συμπλήρωσε ο Κλάιν. «Ναι, έχει εβραϊκή καταγωγή, όπως πολλοί σ αυτό το πανεπιστήμιο και δεν νομίζω ότι θεωρείται μειονέκτημα το ότι είναι ειρηνόφιλη.»
«Χθες συζητούσα με τη Fraulein Δόκτορα Νέδερ. Η μαθηματική απόδειξη της θεωρίας μου, ακόμη και για εμένα, είναι μεγάλη αγγαρεία. Οι επαναστατικές τεχνικές της Νέδερ στην αφηρημένη άλγεβρα οδηγούν στην τέλεια μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας», πρόσθεσε ο Αϊνστάιν."
"Ο Einstein έγραψε στους New York Times : {Κατα την κρίση των περισσότερων διακεκριμένων εν ζωή μαθηματικών, η Noether ήταν η σημαντικότερη δημιουργική μαθηματική διάνοια που γνωρίσαμε από τότε που άρχισε η ανώτερη εκπαίδευση των γυναικών}. [ALBERT EINSTEIN - 1953]"

Αποσπάσματα απο το βιβλίο :
<<Εμι Νέδερ , Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ>> της M. B. W. Tent , εκδόσεις Τραυλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου